Beslut, stress och hälsa


Saxat ur: AFTONBLADET, HÄLSA mån 25 mar 2013

Har du svårt att bestämma dig? I valmöjligheternas land kan små och stora beslut skapa en orgie av beslutsångest. Du blir osäker och stressad. Men det går att råda bot på velandet. Vi vet hur.

Lär dig fatta enkla beslut

I en värld som ständigt kräver små och stora beslut och valmöjligheterna tycks oändliga blir velandet din värsta fiende.

Men det går att lära sig att fatta snabba och enkla beslut.

– Alla människor upplever beslutsångest, en bra mekanism som minskar risken att vi fattar obetänksamma, felaktiga beslut. Problemet uppstår när de enkla besluten ger upphov till svår ångest som hindrar en i vardagen. Det behöver man göra någonting åt, säger Anna Karlstedt, psykolog, som under många år jobbat med olika ångestsyndrom.

Mycket information leder till stress

Beslutsångest är i grund och botten en naturlig reaktion när valen är stora eller får stora konsekvenser för våra liv. Den blir en sorts varningssignal. Men i takt med att besluten blir fler drabbar vardagsbeslutsångesten allt fler. Vi blir stressade över att vi inte hinner sätta oss in i all ny info som fullständigt rasar över oss.

– För vissa människor blir beslutsångesten verkligen ett lidande. Den dyker upp så fort man ska välja något, även när besluten är små kommer ångesten som en automat­isk reaktion, säger Anna Karlstedt.

Att försöka undvika de beslut som inte är nödvändiga är ett sätt att bota beslutsångesten, men det går inte att hoppa över alla beslut. Ibland måste du ta tjur­en­ vid hornen även om magkänslan inte håller med.

Starta med små val

Hamnar man ofta i beslutsångest måste man träna på att ta beslut även när det inte känns bra. Den problematiska  beslutsångesten handlar ju just om det – att vad du än väljer så känns det fel. Börja med de små valen, efter en tid försvinner obehagskänslorna och ångesten för att fatta ett felaktigt beslut dämpas.

FAKTA

Experten Anna Karlstedts handfasta tips:

  1. Begränsa valen! Du måste inte alltid överväga alla tänkbara alternativ. Det gör valet större och svårare än det behöver vara. Begränsa dig till att utreda max tre alternativ och strunta i resten.
  2. Bestäm en tid! Sätt ett datum eller tid för när beslutet måste tas. Efter det får du leva med valet du har gjort utan att tänka tillbaka på vad du kunde ha gjort annorlunda. Kan kännas tufft i början, men snart märker du att ångesten sjunker undan.
  3. Krona eller klave! Singla slant är ett gammalt sätt att välja. Det viktigaste är att du står fast vid ditt beslut. Mynttricket tvingar dig att utsättas för en exponering som kan kännas obehaglig, men är ett snabbt alternativ till velandet för de mindre besluten. Inget att testa för de riktigt stora besluten i livet.
  4. Skippa din magkänsla! Beslutsångest är precis just det, att magkänslan säger ifrån och det känns inte bra oavsett vilket beslut du tar. Träna på att ta beslut även om det inte känns bra alla gånger. Bara efter några gånger kommer det sannolikt att kännas bättre.
  5. Hur gick det sist? Dra nytta av dina tidigare positiva erfarenheter. Ett val som du fortfarande är nöjd med, vad var det som gjorde att just det valet var lyckat? Genom att använda tidigare erfarenheter kan du bygga upp en strategi för kommande beslut.
  6. 6 Stå fast vid dinna beslut! Det är ett bra sätt att på sikt slippa ångesten. Ibland måste du utsätta dig för oron och leva med ångesten. På den vägen kan du lära dig att ett halvdant beslut inte är så farligt.
  7. Välj dina strider! Om du inte hade en tanke på att byta elbolag eller hemförsäkring förrän det började trilla in reklam för andra alternativ med posten, strunta i det. Släng reklamen och ta tag i valet av ny leverantör den dagen du måste.
  8. Ring en vän! Större beslut skapar av naturliga orsaker en viss beslutsångest. Ta hjälp av en vän i dessa situationer. Det är inget konstigt med det.

http://www.aftonbladet.se/wellness/article16447528.ab

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *